13 Nisan 2016 Çarşamba

HATA

                                               
       İnsanların yanılması , yanlış yapması , doğru olanın dışında hareket etmesi hata tanımı olarak geçmektedir. Hata bence insanoğlunun hayal gücünden ve unutmaktan sonra sahip olduğu en önemli özelliğidir. Hata yapmak bize asıl doğruyu gösteren çok büyük bir etkendir. ''Eğer hatamı tekrar yaşayabilseydim , aynı hataları yapardım , yalnız daha önce.'' demiş ünlü Amerikalı aktris güzel. Çünkü hatalar bizi doğruyu götürdüğü gibi yarınlarımızı da bir o kadar güzelleştirir. İnsan hatalarıyla büyür , ne kadar çok hata yaparsak o kadar güzel gelişir yarınlarımız ve bir hatayı ne kadar erken yaparsak bir o kadar çabuk kavrarız o hatanın doğrusunu.
       Gerçek başarıyı arıyorsanız eğer defalarca denemeniz yani defalarca hata yapmanız yanlış yapmanız gerekmektedir. Bir hata yaparsanız eğer sonuca yaklaşırsınız ama aklınızla doğru orantılı olarak ne kadar az hata o kadar az zaman ve hayli fazla başarı demek. Ama ne kadar fazla hata yaparsanız o kadar da başarılı olursunuz çünkü artık her şeyin olabilecek her sorunun farkındasınızdır. Henry Ford' un da dediği gibi ''Bir hata bile , kayda değer bir başarı için gerekli olan bir şey haline dönüşebilir.'' ya da yazar Dale Carnegie' nin "Başarılı bir insan hatalarından faydalanır ve farklı bir şekilde tekrar dener." sözüyle çok güzel tamamlar birbirlerini ve bu sözü de tamamlar nitelikte Sarte'nin de dediği gibi "Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki , aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin bir anlamı yoktur."
       Bir insanın aynı hatayı defalarca yapması da salaklıktır elbet ya da ümitsizlik bu duruma farklı duygular içindeki herkes farklı bir anlam katabilir. Hata yapmalı elbet insan ama farklı hatalar yapmalı farklı sonuçlar çıkarmalı , sonuçta bir şeyler yapmalı insan. Ne güzel demiş 19.yy da yaşayan Peter Kropotkin "Ancak hiçbir şey yapmayan insan hata yapmaz ." 13.yy yaşamış olan Yunus Emre'den , söylediği sözden haberi var mıydı bilemem ama "Hiç hata yapmayan insan , hiçbir şey yapmayan insandır. Ve hayatta en büyük hata , kendini hatasız sanmaktır." diyen Yunus Emre'den elbet etkilenmiştir. Eğer Yunus Emre' den haberi olmadan böyle bir söz ettiyse eğer aynı şeyleri farklı bir biçimde yaşadıkları geliyor aklıma ya da bilemiyorum. Bu konuyu tanımdan çok örneklemelerle anlatmak bence en iyi hali , nedeniyse herkes yaptığı şeyden farklı sonuçlar çıkarabilir ,bazı duyguları tatbik etmektense yaşamak lazım. Yani son olarak diyeceğim dünün hatalarını yarın için ders niteliğinde bir tecrübeye dönüştürün. Çünkü hatalar tecrübesizlikle tecrübe arasındaki bir köprüdür.

13.04.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder