18 Nisan 2016 Pazartesi

BİREY Mİ SİSTEM Mİ ?

       Toplumu oluşturan insanların her biri birey olarak nitelendirilebilir. Yani her insan bir bireydir. Bir birey olarak hepimizin sorumlulukları bulunmaktadır elbet. Bireyin-bireylerin belirlediği yaşamı kolaylaştırmak için kurulu düzeni ise sistem şeklinde adlandırabiliriz. Burada bireye düşen sorumluluk ise kendisini düşündüğü gibi her ferdin sorunlarını düşünüp sistemi ona göre belirlemektir. Genellikle sistemi değiştirecek yetkili bireyler her insanı gerektiği gibi düşünmemektedir.Bu da bireyler için çok fazla sorun oluşturmaktadır.
       Çoğu insan günlük hayatındaki bir sürü sorundan şikayet etmektedir illaki her gün bir şeyler hakkında sitem eden insanları görmüş, duymuşsunuzdur. Eğitim sistemi, sağlık alanı, sınavlar, ulaşım, geçim gibi daha bir sürü konu hakkında rahatsızlığı dile getiren bir sürü insana rastlamışsınızdır ya da hepimiz sistemdeki bir şeylerden mutlaka şikayetçi olmuşuzdur. Türkiye'de yaşadığımız bu muazzam güzellikteki şehirde sistemde büyük bir sorun var. Çoğu insan mutlu değil hayatından. Herkes bir şeylerden şikayetçi ve muzdariptir. Eğer her alanda sorunlarla karşı karşıyaysak bunun tek sebebi olabilir temelde bilinçli birey yetiştiremediğimiz, bireylere yeterince eğitim değil gereken eğitimi veremediğimiz içindir.
       Benim diyeceğim o ki övünüp, dövünmektense eğer sistemde bir değişiklik olmuyorsa, şikayette bulunmaktansa yattığımız yerden sistemi eleştirmektense sadece bunu laf kalabalığı için tartışmak yerine bir birey olarak kendimize çeki düzen verip sistemi değiştirecek kadar yetki sahibi olmaya çalışmak gerekir. Sistemi oluşturanlar zaten bireylerdir ve de sistemi değiştirecek yegane kişiler gene bireyler yani bizleriz. Sorun yaratıp sorun çıkaran bilinçsiz bir bireyin aksine bilinçli bireyler yetiştirmeliyiz bence. Eğer sistem buna imkan vermiyorsa kendimizi yetiştirip sistemi değiştirmeliyiz bir birey olarak. Başından beri dediğim gibi birey olmamız gerek hem de bilinçli bir birey.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder